1 ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ 16/7/2012, 6:16 pm
vagko
Mέλη
ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ
Υλικά (για 4-5 άτομα)
1 κιλό γαύρο
200γρ. χοντρό αλάτι
6 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ο χυμός από 2 λεμόνια
100ml ξύδι λευκό
200 ml καλαμποκέλαιο
Εκτέλεση
Πρώτα πλένουμε καλά το γαύρο. Με το ένα χέρι τον κρατάμε, και με το άλλο τραβάμε το κεφάλι του, από την μεριά της κοιλιάς του, μέχρι να βγει η ραχοκοκαλιά του. Τον ξεπλένουμε. Στη συνέχεια τον απλώνουμε σε ένα ταψί με το δέρμα προς τα κάτω. Τον πασπαλίζουμε με αλάτι και τον αφήνουμε για 12 ώρες στο ψυγείο. Αφαιρούμε το αλάτι και τον ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Τον βάζουμε ξανά στο ταψί μαζί με το σκόρδο, το μαϊντανο, το χυμό λεμονιού και το ξύδι. Σκεπάζουμε το ταψί και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες για να μαριναριστεί. Προσθέτουμε και το καλαμποκέλαιο για συντήρηση. Ο γαύρος είναι έτοιμος.
Καλά ούζα
Υλικά (για 4-5 άτομα)
1 κιλό γαύρο
200γρ. χοντρό αλάτι
6 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ο χυμός από 2 λεμόνια
100ml ξύδι λευκό
200 ml καλαμποκέλαιο
Εκτέλεση
Πρώτα πλένουμε καλά το γαύρο. Με το ένα χέρι τον κρατάμε, και με το άλλο τραβάμε το κεφάλι του, από την μεριά της κοιλιάς του, μέχρι να βγει η ραχοκοκαλιά του. Τον ξεπλένουμε. Στη συνέχεια τον απλώνουμε σε ένα ταψί με το δέρμα προς τα κάτω. Τον πασπαλίζουμε με αλάτι και τον αφήνουμε για 12 ώρες στο ψυγείο. Αφαιρούμε το αλάτι και τον ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Τον βάζουμε ξανά στο ταψί μαζί με το σκόρδο, το μαϊντανο, το χυμό λεμονιού και το ξύδι. Σκεπάζουμε το ταψί και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες για να μαριναριστεί. Προσθέτουμε και το καλαμποκέλαιο για συντήρηση. Ο γαύρος είναι έτοιμος.
Καλά ούζα